Avustralya; (Australia) ya da resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarım Kürede yer alan Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda’dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sydney’dir.
Hiçbir ülkeyle kara sınırı yoktur. Çevresinde 25.760 kilometrelik bir sahil şeridi vardır.
Avrupalılar 18. yüzyılda gelmeden önce, yaklaşık 50.000 yıldır yerli Aborjin halka ev sahipliği yapmaktadır. Aborjinlerin konuştuğu diller ise modern araştırmalar sonucu yapılan hesaba göre yaklaşık 250 farklı gruba ayrılmıştır. Cezai gönderim ile Birleşik Krallık tarafından başlatılan zorunlu göç, 1788 yılından 1868 yılına kadar devam etmiş olup, Yeni Güney Galler civarında yoğunlaşmıştır. İlk yerleşim yapılan yıllardan itibaren nüfus düzenli bir şekilde artmış, ve adanın tamamı 19. yüzyılın ortalarında keşfedilmiş olup, 5 yeni Kraliyet kolonisi kurulmuştur. 1 Ocak 1901’de 6 koloni birleşerek Federal yapı halini almış ve Avustralya Federal Devletleri’ni oluşturmuştur. Kurulduğu günden itibaren liberal-demokratik politik sistemi benimseyen Avustralya Federal Parlamenter, Anayasal monarşi ile yönetilmekte olup, 6 eyalet ve bağıl topraklardan oluşmaktadır. 24 milyonluk nüfusu çoğunluğu doğu kıyısına yerleşmiş olup, şehirleşme oranı oldukça yüksek bir ülkedir
Uluslararası Para Fonu’na göre Avustralya dünyanın en büyük 13. ekonomisi iken Kişi başına düşen millî gelir sıralamasında dünya 9.su olmuştur. Ülke ayrıca İnsani Gelişme Endeksi sıralamasında Norveç’in ardından 2. gelip, yaşam standardı, sağlık, eğitim, kişisel özgürlük ve politik haklar gibi birçok kriterde dünya genelinde üst sıralardadır. Avustralya Birleşmiş Milletler, G20, İngiliz Milletler Topluluğu, ANZUS, OECD, Dünya Ticaret Örgütü, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği ve Pasifik Adaları Forumu’na üyedir.
Avustralya’ya seyahat amaçlı bulunacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülkeye seyahat öncesinde Avustralya vizesi için başvuru yapması gerekmektedir. Avustralya’ya seyahat edecek Umuma Mahsus pasaport, Hususi pasaport, Hizmet pasaport ve Diplomatik pasaporta sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avustralya Konsolosluklarına Avustralya vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Avustralya Vizesi Nasıl Alınır?
Avustralya vize başvurunuz tarafımca başvuru sonuna kadar etkin bir takip yolu izlemekteyiz. Vize başvuru sahiplerinin zaman kazanmasına katkı sağlamaktadır. Seyahat amacı ile vize türünün uyumu, evrakların tam ve doğru bir şekilde tamamlanması için gerekli olan işlemleri sunmaktadır. Avustralya vizesi almak için gerekli evraklarınızı şahsen ya da kargo ile firmamıza ulaştırabilirsiniz.
Avustralya Vizesi Türleri
Avustralya vize başvurularını belirli vize kategorileri altında müracaat edilmesini talep etmektedir: Turist Vizesi, Ticari Vizesi, Konferans Vizesi, Çalışma Vizesi, Transit Vizesi, Öğrenci Vizesi, Araştırmacı Vizesi, Gazeteci Vizesi, Tedavi Amaçlı Vize, kategorileri bulunmaktadır.
Avustralya Turistik Vizesi (Akraba, Arkadaş Ziyareti)
Avustralya’ya Aile-Akraba ziyaretleri için ziyaret etmek amacıyla Avustralya’ya seyahat etmek istiyorsanız, yapılan başvuru olarak ‘Akraba ve Arkadaş ziyareti’ kapsamında vize başvuru yapılması gerekmektedir. Sizi davet eden davet yazısını, pasaport, oturma ve çalışma belgesini site mail ortamında gönderebilir.
Avustralya Turistik Vizesi (İşveren)
Avustralya, Türkiye arasındaki iş ticaretin dolayı iş insanları bazen turistik amaçlı ziyaret etmek isteyebilir.
Avustralya Turistik Vizesi (Çalışan)
Özel şirkette çalışmaktasınız; Avustralya’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız, vize başvurusunda bazı evraklar hazırlamanız gerekecektir.
Avustralya Turistik Vizesi (Kamu Çalışanı)
Kamu çalışanı olarak Avustralya’ya seyahat etmeyi planlayanlar vize almak için bazı evraklar hazırlamanız gerekir. Kâr amacı gütmeyen, özel çalışan veya iş insanları kadar evrak hazırlamak durumunda kalmamaktadır. Standart belgelerin dışında kurumdan istenilen belgeleri ibraz etmeniz gerekecektir.
Avustralya Turistik Vizesi (Emekli)
Aile veya diğer turistik amaçlarla Avustralya’ya seyahat edenler turistik seyahat etmek isteyen emekliler, kendilerinden talep edilen belgeleri hazırlayarak başvuru yapabilirler.
Avustralya Turistik Vizesi (Çiftçi)
Mesleği çiftçilikle uğraşan Türk vatandaşları, diğer sigortalı çalışan ve iş yeri sahiplerinden ayıran ise vergi levhasıyla faaliyet göstermeyen çiftçilerin pek çoğu tarım sigortasına bağlı olarak çiftçilik belgesi almak zorundadır. Çiftçilik işiyle uğraşıyorsanız, vize alabilmek belirli evrakları sunmanız gerekecektir.
Avustralya Turistik Vizesi (Öğrenci)
Öğrencilerin çalışma sektöründe aktif ve maddi yeterlilikleri olmadığı için masraflarını karşılayacak bir sponsor ihtiyaç duymaktır. Avustralya turistik vizesini alabilmesi için bu sponsorlar ise aile bireyidir. Sponsor destekli turistik vize başvurularında, sponsor’un çalışma statüsüne göre talep edilen belgelerin de başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
Avustralya Turistik Vizesi (Ev Hanımları, Çalışmayan & İşsiz)
Ev hanımı, çalışmayanlar ise gerekli evrakları yerine getirdiği takdirde işsiz olsanız dahi vize alabilirler. En unsur konu ise seyahat edecek kişinin masraflarını karşılayacak aile bireyin vize başvuru sahibine sponsor olmaktadır. Yakınınız, çalışma durumuna bağlı olarak evraklarını hazırlayarak başvurunuz ve seyahatiniz için size destek olur. Çalışmayan bazı kişilerin yaşlarından dolayı vize alımında sıkıntılar yaşanabilmektedir.
Avustralya Ticari Vizesi (İşveren, Çalışan)
Avustralya ticari amaçla seyahat etmeyi planlayanlar ise, seyahatin amacı olarak Avustralya Konsolosluğu tarafından ‘ticari vize’ kapsamında değerlendirilebilmesi için bazı şartlar vardır. Bunların en önemlisi, başvuru yapanın mesleğiyle ilgili Avustralya’daki bir firmayla görüşmeye yada bir fuara katılacak olmasıdır. Avustralya’dan ticari vize başvurularında, davet eden firmanın davetiyesi antetli kağıda yazılmış, gidecek olan kişileri pasaport bilgileri ve imzalı ve kaşeli olmalıdır. Davetiye e-mail yoluyla da iletilebilir, fotokopisi kabul edilmektedir. Fuar için vize başvurusu yapanların İsimleri görünmesi ve fuar biletlerini ibraz etmeleri avantaj sağlayacaktır.
Avustralya Vizesi İçin Başvuru
Avustralya Konsolosluğu, vize başvurusunu ziyaret amacına uygun evraklarla, eksiksiz ve ideal bir şekilde sunulması halinde vizenin daha uzun sürede işlenme ve ret alma riskini azaltacaktır. Konsolosluk tarafından incelen seyahat için gerekli ve yeterli sebeplerin belgelerle verilmesi durumunda istisna olarak ek evrak talebinde bulunabilmektedir. Başvuru sahibin çalışma statüsüne göre evrakları hazırlaması gerekmekte olup bu evraklarla başvuru işlemleri yapılmaktadır. Gerekli evraklar aşağıda bulunan genel evrak listesinden bulabilir.
Vize Başvuru Formu; Avustralya vizesi için başvuru resmi İnternet sitesinden online olarak kabul etmektedir. Resmi İnternet sitesi üzerinden yapılan Online vize başvuru formu İngilizce karakter olarak, kusursuz sunulan belgeleri destekler şekilde doldurulması ile gerçekleşir. Online işlemlerin bitimden sonra Avustralya Konsolosluğun yetkilendirildiği Başvuru merkezinden başvuru sahibin biometrik parmak izi için randevu alınması gerekmektedir.
Avustralya Vize Başvuru Formu
Avustralya vize başvurusu için resmi İnternet sitesi üzerinden elektronik olarak müracaat yapılır ve vize başvuru formunun İngilizce karakter olarak doldurulması ve Evrakların İngilizce tercüme yapılarak değerlendirmeye alınır.
Online başvuru resmi internet sitesinden yeni bir başvuru kısmına tıklayarak IMMI hesabı açılır. Online başvuru girişinden sonra seyahat amacına göre vize türü ve hazırlanması gereken evrakların eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması gerekmekir. Evrakların eksiksiz hazırlanması vize başvurusunun olumlu sonuçlanma süreci için önem arz eder.
Online başvuru yaparken İngilizce olarak doldurulması ve talep edilen vize türüne göre seyahat amacını kanıtlayan evrakların sisteme yüklenmesi gereklidir. Bu belgeler sisteme yüklendikten sonra başvuru için onay kodu ile kayıt altına alınmış olup işlemi tamamlanacaktır. Tüm bu işlemleri firmamızca yapılmakta olup işlemlerinizi kısa sürede bitirip biometrik izi için başvuru sahibi için parmak izi randevusu alınır.
Avustralya Vizesi Çıkış Süresi
Avustralya vizesi başvuru işlemleri eksiksiz ve başarılı bir şekilde sağlanması dahilinde ortalama olarak 5-7 iş gün içinde vize çıkar. Ancak Avustralya Konsolosluğu’nun randevu tarihlerinin yoğunluğu ve ek evrak talebi süreci gibi beklenmedik durumların göz önünde bulundurularak, Avustralya seyahat planının aksamaması için seyahat tarihinden en az 2 ay önce başvuruyu yapılması doğru olur. Avustralya vize işlem ve sonuçlanma süreleri konsolosluğun inisiyatifinde olup, firmamızın süreç ilgili herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Avustralya Vize Ücreti
Avustralya vize ücreti, vize kategorisine göre kısa ve uzun süreli Avustralya vize süresine göre değişiklik göstermektedir. Avustralya vize başvuru ücretleri, Avustralya Başkonsolosluğu ve Avustralya Büyükelçiliği tarafından belirlenmektedir.
Avustralya Seyahatim İçin Hangi Vizeye Başvurmalıyım?
Seyahat amacınıza uygun olan vize tipine bağlı olup; bir iş toplantısına davetli iseniz ya da fuar katılımı sağlayacaksanız Avustralya ticari vizedir. Gezi, ziyaret, tatil amaçlı seyahatler için Avustralya turistik vizeye; Avustralya’a akademik organizasyona ya da konferansa gitmek istiyorsanız Konferans vizesi talebinde bulunabilirsiniz.
Avustralya Vizesine Şahsen Başvurmam Gerekiyor mu?
Evet, Avustralya vizesi her başvuru için parmak izi almalarından dolayı randevusunda bulunmanız gerekir. Bu süreçte online vize işlemleriniz bitiminden sonra 1 gün sonra başvuru merkezinden parmak izi randevusu alınır ve şahsen parmak izi için randevu günü ve saatinde olmanız gerekmektedir.
Avustralya Vizesi Başvurum Ne Kadar Sürede sonuçlanır?
Avustralya Konsolosluğu yetkilendirdiği başvuru merkezi tarafından parmak izi teslim aldıktan sonra 5-7 iş günü içinde vize çıkar.
Avustralya Konsolosluğu Ek Evrak İsteyebilir mi?
Seyahat amacına uygun hazırlanmış başvuru evraklarına ilave olarak ek evrak isteyebilir. Gerekli belgeleri firmamıza ulaştırıp daha sonra tarafımca iletilmektedir.
Avustralya Vize Red Edilme Durumunda;
Yapılan başvuru ret ile sonuçlanmış ise vizelerin harç bedellerini iade etmemektedir.
Avustralya Vizesi Genel Evraklar
Not: Hazırlanacak evrakların İngilizce olarak alınması alınmayan evrakların Noter onaylı başlık tercümesi olup, Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği Noter onaylı İngilizce olacaktır.
STANDART EVRAKLAR (HER BAŞVURU İÇİN OLMASI SORUNLU EVRAKLAR)
- Pasaport ve/veya Eski pasaport (Pasaportun Bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay süreli olması gerekmektedir)
- Fotoğraf (3 ay içinde yeni çekilmiş 2 adet biometrik özelliklere sahip resim)
- Kimlik fotokopisi
- Gayrimenkul evrakları (Varsa tapu, arsa, araç ruhsatı gibi)
- E-devletten üzerinden ikamet kağıtı (E-devlet üzerinden aile başvurularında bir kişi yeterlidir.)
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği (E-devlet üzerinden Nufus Aile olarak alınıp, evli bayanlar evlilik öncesi ve sonrası olacaktır.)
TURİSTİK GİDECEKLER İÇİN BANKA DÖKÜMÜ
- Şirket çalışanı ise şahsi banka hesap hareketleri dökümü (Son 3 aylık, Güncel tarihli ve bakiyesi bulunan, kaşe ve imza)
- Şirket sabihi ise şahsi yada şirket banka hesap hareketleri dökümü (Son 3 aylık, Güncel tarihli ve bakiyesi bulunan, kaşe ve imza)
TİCARİ GİDECEKLER İÇİN EVRAKLAR
- Şirket Davetiyesi (Firma yetkilisi tarafından kaşelenmiş ve imzalanmış olacak)
- Şirketin Banka hesap hareketleri dökümü (Son 3 aylık, Güncel tarihli ve bakiyesi bulunan, kaşe ve imza)
AILE ZIYARETINE GIDECEKLER IÇIN EVRAKLAR
- Davet eden kişiden davet yazısı
- Davet eden kişinin pasaportu, oturum yada çalışma belgesinin fotokopisi
- 3 Aylık Maaş dökümü (Davet eden kişi masrafları karşılıyorsa)
- Şahşi Banka hesap hareketleri dökümü (Davet eden kişi masrafları karşılıyorsa son 3 aylık, Güncel tarihli ve bakiyesi bulunan)
ŞİRKET SAHİBİ VE FİRMA ORTAKLARI İÇİN
- Şirket antetli kağıdına, kaşeli ve imzalı, konsolosluğa hitaben vize talep dilekçesi (İngilizce yazılacak)
- Faaliyet belgesi (Orjinal yada E-imzalı olacak)
- Vergi levhası (Son dönem)
- İmza sirküleri (Güncel tarihli)
- Ticaret sicil gazetesi
- Tescil Bağ-kur Dökümü (E-Devletten alabilirsiniz)
ŞİRKET ÇALIŞANLARI İÇİN
- Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden konsolosluğa hitaben vize talep dilekçesi (İngilizce yazılacak)
- Faaliyet belgesi (Orjinal yada E-imzalı olacak)
- Vergi levhası (Son dönem)
- İmza sirküleri (Güncel tarihli)
- Ticaret sicil gazetesi
- SSK İşe giriş bildirgesi
- SGK Tescil Hizmet dökümü (E-Devlet üzerinden alınıp barkodlu olacak)
- Maaş Bordrosu (Son 3 ay, imza ve kaşelenmiş olacak)
SERBEST MESLEK SAHİPLERİ İÇİN
- Şirket antetli kağıdına, kaşeli ve imzalı, konsolosluğa hitaben vize talep dilekçesi (İngilizce yazılacak)
- Oda sicil kaydı (Orijinal olacak)
- Vergi levhası (Son dönem)
- İmza sirküleri (Güncel tarihli)
- Tescil Barkodlu Bağ-kur dökümü (E-Devlet alabilirsiniz)
AVUKATLAR İÇİN
- Konsolosluğa hitaben yazılmış kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi (İngilizce yazılacak)
- Baro’dan belge (Orijinal olacak)
- Vergi levhası (Son dönem)
- İmza sirküleri (Güncel tarihli)
- Avukatlık Kimliği (Fotokopisi)
ÇİFTÇİLER İÇİN
- Konsolosluğa hitaben vize talep dilekçesi (İngilizce yazılacak)
- Ziraat odasından çiftçilik belgesi (Orijinal ve yeni tarihli)
- Bağkur dökümü (Var ise E-Devlet üzerinden alınabilir)
KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN
- Bağlı bulunduğu makamdan onaylı görev ve izin yazısı (İngilizce yazılacak)
- Resmi kurum görev kimlik kartı fotokopisi (Önlü arkalı)
- Maaş bordrosu (Son 3 ay, imza ve kaşelenmiş olacak)
- Bağkur dökümü (Var ise E-Devlet üzerinden alınabilir)
EMEKLİLER İÇİN
- Konsolosluğa hitaben vize talep dilekçesi (İngilizce yazılacak)
- Emekli cüzdanı veya Emekli yazısı (Emekli olduğu kurumdan)
- Maaş dökümü (Emekli maaşı alınan bankadan, son 3 aylık güncel bakiye ve kaşe imza)
EV HANIMLARI İÇİN
- Konsolosluğa hitaben vize talep dilekçesi (İngilizce yazılacak)
- Evlilik Cüzdan (Varsa 2-3 sayfasının fotokopisi)
Not: Masrafları kim karşılıyorsa evrakları ona göre hazırlanması gerekir.
ÖĞRENCİ VE ÇOCUKLAR İÇİN
- Öğrenci Belgesi (Fotokopisi)
- 18 yaşından küçük ise, anne ve babadan seyahat izni için noter tasdikli muvaffakatname (Orijinal ve yeni tarihli olup Noter onaylı İngilizce tercüme olacak)
Not: Masrafları kim karşılıyorsa evrakları ona göre hazırlanması gerekir.