Bulgaristan; (България) resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar’da yer alan batıda Sırbistan ve kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa’nın en yüksek noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan’ın alçak ve verimli bölgeleridir.
Bulgaristan topraklarında Neolitik Çağ’da gelişmeye başlamıştır. Antik tarihi Trakların, Yunanların ve Romalıların egemenliğini görmüştür. Birleşmiş bir Bulgar devletinin ortaya çıkışı, Balkanlar’ın çoğuna egemen olmuş Birinci Bulgar İmparatorluğu’nun MS 681’de kurulmasına kadar uzanmaktadır ve Orta Çağ süresince Slavlar için bir kültür merkezi haline gelmiştir. İkinci Bulgar İmparatorluğu’nun 1396’da çökmesiyle birlikte, toprakları yaklaşık beş yüzyıl boyunca Osmanlı yönetimine girmiştir. 93 Harbi, Üçüncü Bulgar Devleti’nin kurulmasına yol açtı. Bundan sonraki yıllarda komşuları ile yaşadığı çatışmalar Bulgaristan’ın her iki dünya savaşında da Almanya ile ittifak yapmasına sebep olmuştur. 1946’da Sovyet liderliğindeki Doğu Bloku’nun bir parçası olarak tek partili bir sosyalist devlet haline geldi. Aralık 1989’da iktidardaki Komünist Parti, çok partili seçimlerin yapılmasına izin verdi ve bu da Bulgaristan’ın demokrasi ve piyasa ekonomisine geçişine yol açtı.
Bulgaristan Cumhuriyetinin 2007 yılından itibaren yürürlüğe giren uygulamasına göre, Schengen Antlaşma üyesi ancak Schengen vizesi yerine “Bulgaristan vizesi” ile giriş yapılan bir ülkedir. Geçerli olan Schengen vizesi ile seyahat edecek Türk vatandaşların gidiş ve çıkışlarda ayrıca Bulgaristan vizesi almalarına gerek söz konusu değildir. Vatandaşlarımız transit geçişlerinde ise Bulgaristan güzergahını kullanabilir, ayrıca bu vizenin geçerli olduğu süre ve koşullarda, vize önceden kullanılmış olsa bile Bulgaristan giriş yapılabilmektedir.
Bulgaristan’a seyahat amacı olan Umuma Mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bulgaristan’a seyahat etmek istiyorlarsa bunun için Bulgaristan vizesi almakla yükümlüdür. Hususi pasaport ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak suretiyle vizeden muaftır. Diplomatik ile Hizmet pasaport sahipleri ise yapacakları seyahatlerden 30 güne kadar vizeden muaf tuturlur. Bulgaristan tatil amaçlı gidecek pasaport sahipleri Bulgaristan turistik vizesi maksimum 15 gün olarak verilirken bu vize tek girişli olmaktadır. Uzun süreli Bulgaristan vizesi ise ancak ticari ve özel ziyaret içeren vize başvurularında uzun süreli verilmektedir.
Bulgaristan Vize İstiyor mu?
Bulgaristan vize rejimi sebebiyle; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların, seyahat öncesi bu ülke için vize almaları gerekmekte olup Schengen vizesi yerine kendi vizesi olan Bulgaristan Vizesi vermektedir. Buna göre yapılacak vize başvurusu hangi tür bir vizeye ihtiyaç duyulup bu karara göre vize başvurusu yapılacak evraklara göre hazırlanmalıdır. Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan ülke sınırları içerisinde olan Bulgaristan’a seyahat amaçlı Türk Vatandaşlarımız vize başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru yapacak olan pasaport sahipleri kişisel statüsüne göre Bulgaristan vize evrakları, 2020 yılına ait firmamızı arayarak gerekli evrakları ve vize işlemleri için dokümanları e-posta yollayıp daha sonra ofisimize elden veya kargo ile ulaştırabilirsiniz.
Bulgaristan Vizesi Türleri
Bulgaristan vize türü olarak aşağıda belirtilen vize türleri gelmektedir. Vize türlerini şu şekilde belirtebilir ve ayırabiliriz;
A Vizesi; Hava alanında transit geçişler için,
C Vizesi: Kısa süreli ziyaretler ya da turistlik ziyaretler için,
D Vizesi: Bulgaristan’da uzun süreli kalmak için oturma, çalışma’da kullanılan içindir.
Bulgaristan Vizesi İle Avrupa’ya Gidilir Mi?
Bulgaristan, Avrupa Birliği üyeleri olmalarına rağmen, henüz Schengen bölgesine kabul edilmemiştir. Alınan Bulgaristan vizesi ile seyahatlerinde Schengen ülkelerine seyahat yapılamamaktadır. Çok girişli vize ile Bulgaristan vizesi ile Bulgaristan’a giriş yapıldıktan sonra Romanya’da giriş ve çıkış yaparak seyahat edebilirsiniz.
Schengen Vizesi ile Bulgaristan’a Giriş Yapılabilir mi?
Avrupa Birliği sınırları içerisinde alınan Schengen vizesi kullanım alanına sahip olsa da Bulgaristan’a seyahatinize önce mutlaka Schengen vizesini aldığınız ülkeden seyahat etmeniz gerekmektedir.
Schengen vize rejimi kapsamında, Schengen vizesini ilk defa kullanırken vizenin alındığı ülkeden seyahate başlama zorunluluğu getirmiş olup daha sade bir dil ile açıklayacak olursak eğer, Yunanistan Konsolosluğu aracılığıyla alınmış Yunanistan Schengen vizesi ile önce Yunanistan’a giriş yapıp buradan Bulgaristan’a geçiş yapabilirsiniz. Suistimal olarak alınan Fransa vizesi ile direk olarak Bulgaristan giriş yapılıp daha sonra 2 hafta sonrası Fransa’ya giriş yapabilirler ancak daha sonraki vize başvurularda alınan vize doğru kullanılmamış olur. Bu ise sonraki vize başvurularında talebin geri çevrilmesine veya sürecin uzatılmasına neden olabilir.
Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır?
Bulgaristan vizesi başvuru yapacağınız seyahat amacına göre vize türü kapsamında talep edilen evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Bulgaristan kısa süreli C tipi vize kategorisi altında turistik, ticari, aile ziyareti vize türleridir. D tipi vize ise 6 aydan 90 günden fazla kalış için çalışma ve oturma başvuru yapılan vize türüdür.
Bulgaristan turistik seyahatlerde vizeleri genel olarak en fazla 15 güne kadar onaylanmakla olup, Ticari, ziyaret vizeler uzun süreli ve devamlı seyahat edecek vatandaşların Bulgaristan’a seyahat gerekçelendirdiği takdirde uzun süreli çok giriş çıkışlı olarak çıkabilirler. Bulgaristan’da iş amaçlı şirket kurmak isteyenler oturum vizesi alınmak isteniyorsa D tipi vize başvurusunda bulunulmalıdır.
Bulgaristan Vize Başvuru Formu
Bulgaristan’a seyahat planlayanların hazırlanacak belgeler ve vize başvuru formu ile Bulgaristan Konsolosluğuna sunulur. Hazırlanan formda vize başvurusu yapan kişi ile ilgili tüm bilgiler ve ne sebeple gidileceği ve ne kadar kalınacağı gibi bilgiler de bulunması gerekiyor.
vize isteğinde bulunan kişiler hakkında hazırlanan formdaki bilgiler, sunulacak olan diğer talep edilen evraklarla uyuşması gerekir. Doğru olmayan bilgilerin yazılması ise Bulgaristan vize başvurusunun ret sebepleri arasında yer alır. Formu vize talebinde bulunan kişi istenirse tarafımca hazırlanıp başvurunuz yapmaktayız.
Bulgaristan Vize Randevu
Seyahat amaçlı C tipi Bulgaristan vizeleri için Bulgaristan vize randevusu almaya gerek yoktur. Kısa süreli Bulgaristan vize başvuru işlemlerinizde firmamız tarafından yapılmaktır. Firmamızı arayarak gerekli evrakları güncel evrak listesini E-posta yoluyla temin ettikten sonra evraklarınızı ofisimize gönderebilirsiniz. Bulgar vize işlemi için parmak izi uygulaması ve konsolosluğa şahsi başvuru zorunluluğu olmadığından, şahsen yada kargo yoluyla evraklarınızı ulaştırabilirsiniz.
Bulgaristan Vizesi Başvuru Ücreti
Bulgaristan Konsolosluğuna ödenmesi gereken vize başvuru harcı talep edilen vize türü ve başvuru sahibinin yaşına göre farklılık göstermektedir. Konsolosluğuna vize ücretinin yanı sıra ödenen hizmet bedeli, kargo-kurye ücreti, seyahat sağlık sigortası, biometri işlemi ücretleri gibi ödemeler firmamızın danışmalık olarak alınan ücret olup, Bulgaristan vizesi harç bedeline dahil değildir.
Bulgaristan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Seyahat planı yapılmadan önce başvurunuzu için bizimle iletişime geçip gerekli evraklarınız planlayıp işlemlerinizi başlatmaktayız. Bulgaristan vizesi başvurusu yapıldıktan sonra 17 iş günü sonrası vize çıkmaktadır. Planlanan seyahat başvuru sürecini 1 ay öncesinden başlatabilirsiniz.
Bulgaristan Vizesi ile Şahsi Araçla Nasıl Gidilir?
Bulgaristan’a seyahat planlayanlar şahsi araç gidilecek ise bir kaç husus bulunmaktadır. İlk olarak kullanılan otomobil bir şirket adına veya başka şahsa kayıtlıysa Bulgaristan’a gidecek olan kişi aracı sadece vekalet alarak kullanma hakkı olur ve ve tercüme de edilmelidir. Araç için Yeşil Sigortası olması gerekmektedir. Yeni başlanan Uluslararası ehliyet sahip olması gerekiyor yoksa ise ehliyet değişimi yapması gerekir. Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya transit olarak geçen araçların ayrıca otoyolları kullanabilmek için “vignette” ismi verilen taşıt pulu da alması gerekir. Taşıt pulunu sınırlardan, benzinciler ve postanelerden satın alabilirsiniz.
Bulgaristan Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Turistik vize için
- Pasaport ve/veya Eski pasaport (Pasaportun Bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay süreli olması gerekmektedir)
- Fotoğraf (6 ay içinde çekilmiş 2 adet yeni çekilmiş biometrik özelliklere sahip)
- Şahşi Banka hesap hareketleri dökümü (Güncel tarihli ve bakiyesi bulunan)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Nüfus müdürlüğünde ikamet kağıtı (E-devlet üzerinden)
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği (Orijinal veya E-devlet üzerinden alınabilir)
Ticari vize için Lütfen Bize Ulaşın.