Dubai; ( دبي), Arap Yarımadası’nda Birleşik Arap Emirlikleri oluşturan yedi emirlikten birisidir. Emirliğin yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği’nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir.
Dubai, 1900’lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı. 1930’larda Dünya Genel Ekonomik Krizinin, Dubai İnci Piyasasını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 1969’da Dubai’de petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Bölgeyi himayesinde bulunduran İngiltere 1968’de bölgeden çekileceğini açıklar. İngiltere’nin bölgeden çekilmesinden sonra Dubai, 2 Aralık 1971’de Abu Dabi, Şarika, Acman, Füceyre ve Ummül Kayveyn emirlikleri monarşik bir federasyon yapılanması ile birleşerek Birleşik Arap Emirlikleri’ni kurdular. 1972’nin başlarında Resü’l-Hayme de diğer altı emirliğe katıldığında Birleşik Arap Emirlikleri’nin bugünkü yedi emirlikten müteşekkil yapısı oluştu. Bölgede petrolün bulunmasından sonra Dubai’nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve emirlik bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti haline geldi.
Dubai’den ilk bahis 1095 ve bölgedeki ilk kaydedilen yerleşim 1799 tarihlidir. Dubai Şeyhliği 1833’te, şimdiki Suudi Arabistan’ da bulunan, o günlerde İkinci Suudi Devletinde yaşamakta olan Şeyh Maktum bin Butti El-Maktum’un Beni Yas kabilesinden 800 kişi ile birlikte bugünkü Dubai Koyu (Dubai Creek)’nun bulunduğu yere yerleşmeleri ile Beni Yas’ın Ebu Falasa boyu tarafından kuruldu. 1892’de İngiltere’ yle bir himaye anlaşması imzalamalarıyla bölge kontrolleri altında kaldı[4] ve 1971’de bağımsızlıklarını almalarından sonra yeni doğan Birleşik Arap Emirliklerine katıldı. Stratejik coğrafi alanının kenti önemli bir ticaret merkezi yapmasından önce 20. yüzyılın başlarında Dubai önemli bir bölgesel limana sahipti.
Bugün, Dubai Orta Doğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kentidir.[5] Aynı zamanda yolcu ve kargo taşımacılığı bakımından taşımacılık merkezlerinden birisidir. Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Emirlik batı tipi işletmecilik usulleriyle yürüttüğü turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler alanında önemli gelir kalemlerini oluşturmuştur.
Dubai’ye seyahat edecek olan kişiler, Dubai vizesine online E-vize olarak başvurması gerekir. Tüm ülkelerin kendine özgü vize başvuruları olduğu gibi Dubai’nin de vardır. Umuma Mahsus pasaport sahipleri Dubai vize işlemleri için başvuru yapmaktadır. E-vize’yi Türkiye’den alınması gerekir. Dubai vizesi online olarak alınan vize türü olup pasaporta basılmaz. Birleşik Arap Emirlikleri Immigration Office’nin antetli kağıdına barkodlu olarak basılır.
Dubai Vize Başvurusu
Dubai vizesi, E-vize olmakla birlikte Birleşik Arap Emirlikleri Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu vize hizmeti vermemektedir. E-vize başvuru işlemleri, sadece Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yetki verilmiş seyahat acenteleri aracılığıyla gerçekleşir. Firmamız, yolcuları adına vize müracaatı yapmaya ve sonuçlandırmaya tam yetkilidir. 21 yaş bay, 24 yaş bayanlar tek başına seyahat edemezler. Yanlarında aile bireyleriyle vize alımı gerçekleştirilerek vize alınır.
Dubai Vizesi Nasıl Alınır?
Dubai Vizesi için; Online başvuru olarak alınır. Dubai’ ye 58 güne tek giriş vize alımı için turistik, amaçla yapacağınız kısa süreli vize başvuruları için gerekli belgeler;
Vize müracaatı için
- Pasaportunuzda fotoğrafın bulunduğu çipli sayfayı renkli taratıp JPEG dosyası biçiminde kaydetmelisiniz.
- Başvuru sahibin kimlik ön ve arka yüzün fotokopisi taratıp JPEG dosyası biçiminde kaydetmelisiniz.
- Bu belgeleri topladıktan sonra dilerseniz info@vizeland.com mail adresinden yada Dubai Vize Başvuru Formu üzerinden bize ulaştırabilirsiniz.
Gerekli Belgeler
- Pasaport
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Dubai Vize İşlemleri için Yapılan Banka Ödeme Dekontu
Dubai vizesi konusunda profesyonel danışman kadromuzla vize başvuru işlemlerinizi en kısa sürede sonuçlandırmaktayız. Dubai Vatandaşlık ve İkamet Bölümü Ofisi, vize yönetmeliğine göre; Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus Pasaport sahiplerine Dubai seyahatleri öncesinde Dubai vizesi almaları gerekmektedir. Bununla birlikte Hizmet Pasaportu, Hususi Pasaport ve Diplomatik Pasaport sahiplerinin 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan Dubai seyahatleri için Dubai vizesi almalarına gerek yoktur. Türkiye’den Dubai vizesi için başvuracak diğer ülke vatandaşlarının en az 6 aylık oturum veya çalışma iznine sahip olmakla birlikte izin belgeleriyle birlikte başvuru yapabilir.
Dubai Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Başvuru sahibi tarafından sunulan bilgilerin eksiksiz ve hatasız olması durumunda, başvurunuz tarafımızca işleme alınacak, vize dosyanız aynı gün içinde yapılır. Başvuru sahibi, göndermiş olduğu evrakları, mesai saatleri içinde vize ödeme dekontunu tarafımıza iletmesi gerekmektedir. Aynı gün işleme alınan vize dosyaları ortalama 48 saat (2 iş günü) içinde sonuçlandırılmakta, vizeniz e-mail yoluyla iletilmektedir.
Hafta tatili; Cuma tam gün ve Cumartesi yarım gün olduğundan yapılan vize başvuruları Pazar günü mesai günü olduğundan, Immigration Office tarafından Pazartesi günü sonuçlandırılacaktır. Resmi Tatil ve fuar dönemi öncesinde yaşanan başvuru yoğunluğun Cuma günlerinin tatil oluşu göz önünde bulundurularak, başvurunuzu 7 iş günü öncesinden yapmanızı öneririz.
Dubai Vize Ücreti
Bir çok vize kategorisi olup süresine göre ve BAE’ye giriş çıkış sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ancak Immigration Office 2 aylık 30 gün tek girişli vize vermektedir. Dubai vize başvurularında herhangi bir yaş ayırımı bulunmaksızın ücret indirimi bulunmamaktadır.
Dubai Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gereken Bilgiler
- Pasaportunuz 10 yıldan eski olmamalı ve pasaportunuzun vize bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği bulunmalıdır.
- Vize başvurusu, planlanan Dubai seyahatinden 7 gün öncesine kadar yapılmalıdır.
- Vize başvurusu yapılırken geçerli bir BAE vizeniz bulunmamalıdır. Aksi takdirde ikinci yapacağınız başvuru otomatik olarak redde düşecek, ücret iadesi gerçekleşmeyecektir.
- Kısa süreli Dubai vizesine sahip yolcuların, ülkede 29 günden uzun süre kalmaları durumunda, haklarında 1.800 $ cezai işlem uygulanacak, daha sonraki Dubai vize başvurularında ret almalarına neden olacaktır.
- Vize onay çıktınız, Dubai’ye girişte kontrol edilecektir. Vize onayını seyahat etmeden önce çıktınızı alıp anınızda olduğundan emin olunuz.
- 18 yaşından küçük çocuklar anne ya da babalarından herhangi biriyle yolculuk edeceklerse, seyahate eşlik etmeyecek ebeveynin noter tasdikli muvafakatname vermesi gerekmektedir.