Hindistan; (India) ya da resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük ikinci nüfusuna sahip olan ülkedir. Hindistan Endonezya’dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve Satın Alma Gücü Paritesi’ne göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.
Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda Bengal Körfezi’nin bulunmasıyla birlikte Hindistan’ın deniz kıyısı 7.517 kilometre uzunluktadır. Batısında Pakistan, kuzeydoğusunda Çin, Nepal ve Bhutan ve doğusunda Bangladeş ve Myanmar ülkeleri ile sınır paylaşmaktadır. Ayrıca Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya’ya çok yakındır.
İndus Vadisi Uygarlığı, tarihi ticaret yolları ve büyük imparatorlukların yer aldığı bölge olan Hint Yarımadası, uzun tarihin çoğu boyunca ticari ve kültürel zenginliği için biliniyordu. Hindistan, dünyanın en önemli dinlerinden olan Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizmin doğum yeridir. Ayrıca, Zerdüştlük, Yahudilik, Hristiyanlık dinleri M.S. birinci yüzyıldan itibaren ülkeye gelerek bölgenin çeşitli kültürünü şekillendirdi.
Hindistan, 28 tane eyalet ve birlik bölgesinden oluşan ve parlamenter demokrasi olan bir cumhuriyettir. Borsa sayılarına göre dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve dünyanın en büyük dördüncü satın alma gücü paritesine sahiptir. 1991’den beri uygulanan ekonomik inkılapları nedeniyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisidir. Buna rağmen yoksulluk ve kötü beslenme oranları hâlâ çok yüksek, okuryazarlık ise çok düşüktür. Çin ile birlikte dünya gezegeninde nüfusu 1 milyar sınırının üstündeki iki ülkeden birisi olarak önemli bir yere sahip olan Hindistan, daha yüksek olan nüfus artış hızı sebebiyle yakın bir gelecekte dünyanın en kalabalık ülkesi olacaktır.
Hindistan’a seyahat amaçlı bulunacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülkeye seyahat öncesinde Hindistan vizesi için başvuru yapması gerekmektedir. Hindistan Cumhuriyeti, vize muafiyet hakkını sadece Türkiye Cumhuriyeti, Diplomatik Pasaport hamillerine, 90 gün süreli olarak izin vermektedir. Hindistan’a seyahat edecek Umuma Mahsus Pasaport, Hususi Pasaport ve Hizmet Pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ankara ve İstanbul illerinde görev icra eden Hindistan Konsolosluklarına Hindistan vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Hindistan Vizesi Nasıl Alınır?
Hindistan vize başvurunuz tarafımca başvuru sonuna kadar etkin bir takip yolu izlemekteyiz. Vize başvuru sahiplerinin zaman kazanmasına katkı sağlamaktadır. Seyahat amacı ile vize türünün uyumu, evrakların tam ve doğru bir şekilde tamamlanması için gerekli olan işlemleri sunmaktadır. Hindistan vizesi almak için gerekli evraklarınızı şahsen ya da kargo ile firmamıza ulaştırabilirsiniz.
Hindistan Vizesi Türleri
Hindistan vize başvurularını belirli vize kategorileri altında müracaat edilmesini talep etmektedir: Turist Vizesi, Ticari Vizesi, Konferans Vizesi, Çalışma Vizesi, Transit Vizesi, Öğrenci Vizesi, Araştırmacı Vizesi, Gazeteci Vizesi, Tedavi Amaçlı Vize, kategorileri bulunmaktadır
Hindistan Vizesi İçin Başvuru
Hindistan Konsolosluğu, vize başvurusunu ziyaret amacına uygun evraklarla, eksiksiz ve ideal bir şekilde sunulması halinde vizenin daha uzun sürede işlenme ve ret alma riskini azaltacaktır. Konsolosluk tarafından incelen seyahat için gerekli ve yeterli sebeplerin belgelerle verilmesi durumunda istisna olarak ek evrak talebinde bulunabilmektedir. Başvuru sahibin çalışma statüsüne göre evrakları hazırlaması gerekmekte olup bu evraklarla başvuru işlemleri yapılmaktadır. Gerekli evraklar aşağıda bulunan genel evrak listesinden bulabilir.
Vize Başvuru Formu; Hindistan vizesi için müracaatı online olarak kabul etmektedir. Resmi İnternet sitesi üzerinden yapılan Online vize müracat forumu İngilizce karakter olarak, kusursuz sunulan belgeleri destekler şekilde doldurulması ile gerçekleşir. Formun son sayfasında, başvuru sahibinin güncel bir fotoğrafının taranması ile işlem tamamlanır. İşlemlerin bitimden formun sonunda vize başvuru günü biometrik parmak izi uygulaması için randevu tarihi vermektedir. Formdaki resim kısımdaki boş olan başvurular kabul edilmemektedir.
Hindistan Vize Başvuru Formu
Hindistan vize başvurusu için resmi İnternet sitesi üzerinden elektronik olarak müracaat yapılır ve vize başvuru formunun İngilizce karakter olarak doldurulması halinde değerlendirmeye alınır.
Fotoğraf; Hindistan vize başvurusu sırasında sunulan biometrik fotoğrafın 5×5 cm ölçülerinde, güncel ve arka fonu beyaz olması gerekmektedir. Fotoğrafı çekilen kişinin gözlük, şapka, başörtüsü ve benzeri aksesuarlarla yüzünün kapanmamasına özen göstermelidir. Dini gerekçelerle istisnalar yapılabilir ancak bu durumda da gözlerin önü kapalı olmaması gerektiği hatırlatılır.
Pasaport Süresi; Başvuru işlemi sırasında, pasaport geçerlilik süresinin Hindistan seyahatinden sonra da en az 6 ay daha olmasına gerekir. Zarar görmüş ve yeni görünümü yeni görünümünü kaybetmiş ve vize basım işlemleri için en az 2 boş sayfası bulunmayan pasaportların yapılacak vize başvuruları Hindistan Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir.
Banka Hesap Cüzdanı; Hindistan seyahat masraflarının karşılanacağını garanti eden miktarın güncel tarihli, Banka Hesabı Dökümü ile ibraz edilmesi gerekir. Bu belge, banka yetkilisi tarafından kaşeli ve imzalanmış olmalıdır.
Hindistan Vize Talep Dilekçesi; Hindistan’a seyahat amacında detaylı açıklamasını içeren dilekçede, kişinin çalıştığı kurumun antetli kağıdına vize başvuru sahibinin seyahat amacını, seyahat tarihlerini, seyahatin masraflarının nasıl karşılanacağı gibi bilgileri içeren bilgiler içermelidir.
Hindistan Konsolosluğun vize başvurusu randevu günü sırasında, Hindistan’a seyahat amacına uygun vize kategorisine göre hazırlanmış başvuru evraklar ile online Hindistan vize başvuru formunu, ıslak imzalı ve fotoğraflı çıktısı alınmış nüsha olarak birlikte sunulması önemlidir. Hindistan vize başvurusu bulunacak şahısların yerleşim yerini ve detaylı adresini belirten E-Devlet üzerinden alınmış güncel tarihli İkametgah Belgesi talep etmektedir.
Hindistan Vizesi Çıkış Süresi
Türk vatandaşların vize başvurularını aynı gün ya da bazı durumda 1 iş günü içerisinde sonuçlandırmaktadır. Ancak; Çift uyruklu veya yabancı uyruklu kişiler için bu süreler 3-4 iş günüdür. Aksi bir durum söz konusu olursa eğer bu süreç uzayabilir.
Hindistan Vize Ücreti
Hindistan vize ücreti, vize kategorisine göre kısa ve uzun süreli Hindistan vize süresine göre değişiklik göstermektedir. Hindistan vize başvuru ücretleri, Hindistan Başkonsolosluğu ve Hindistan Büyükelçiliği tarafından belirlenmektedir.
Hindistan Seyahatim İçin Hangi Vizeye Başvurmalıyım?
Seyahat amacınıza uygun olan vize tipine bağlı olup; bir iş toplantısına davetli iseniz ya da fuar katılımı sağlayacaksanız Hindistan ticari vizedir. Gezi, ziyaret, tatil amaçlı seyahatler için Hindistan turistik vizeye; Hindistan’a akademik organizasyona ya da konferansa gitmek istiyorsanız Konferans vizesi talebinde bulunabilirsiniz.
Hindistan Vizesine Şahsen Başvurmam Gerekiyor mu?
Evet, Hindistan vizesi her başvuru için parmak izi almalarından dolayı randevusunda bulunmanız gerekir. 70 yaş üzeri başvuru sahiplerinin parmak izi randevusuna gelmesine gerek olmayıp tarafımca yapılmatadır.
Hindistan Vizesi Başvurum Ne Kadar Sürede sonuçlanır?
Hindistan Konsolosluğu vize başvuru dosyanız teslim aldıktan sonra aynı günün akşamı ya da bazı durumlarda istisna olarak ertesi günün akşamı vize sonuçlanır.
Hindistan Konsolosluğu Ek Evrak İsteyebilir mi?
Seyahat amacına uygun hazırlanmış başvuru evraklarına ilave olarak ek evrak isteyebilir. Parmak izi işlemi sırasında dosyanız incelenip, gerekli görülmesi halinde aynı gün içinde ek evrak teslimi istene bilmektedir.
Hindistan Vize Red Edilme Durumunda;
Yapılan başvuru ret ile sonuçlanmış ise vizelerin harç bedellerini iade etmemektedir.
Hindistan Vizesi Genel Evraklar
TURİSTİK VİZE ALIMI
- Pasaport ve/veya Eski pasaport (Pasaportun Bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay süreli olması gerekmektedir)
- Fotoğraf (2 adet yeni çekilmiş 5*5 resim)
- Şahşi Banka hesap hareketleri dökümü (3 aylık, Güncel tarihli ve bakiyesi bulunan)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Nüfus Müdürlüğünden İkametgah belgesi (Aslı)
TİCARİ ŞİRKET SAHİBİ VE FİRMA ORTAKLARI İÇİN
- Pasaport ve/veya Eski pasaport (Pasaportun Bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay süreli olması gerekmektedir)
- Fotoğraf (2 adet yeni çekilmiş 5*5 resim)
- Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden konsolosluğa hitaben vize talep dilekçesi (İngilize olacak)
- Hindistan’dan gelen davetiye (Davetiyenin yanı sıra, Firmanın Incorporation certificate getirilmeli, Davetiye basılmış firmanın registration number “Sicil Kayıt no” olmalı yok ise davetiye altına “Bu firma Hindistanda kayıtllıdır kayıt sicil no:… “şekilde yazılı olması)
- Faaliyet belgesi (Orjinal yada E-imzalı olacak)
- Vergi levhası (Son dönem)
- İmza sirküleri (Güncel tarihli)
- Ticaret sicil gazetesi
- Bağ-kur Dökümü (E-Devlet alabilirsiniz)
- Şirketin Banka hesap hareketleri dökümü (3 aylık, Güncel tarihli ve bakiyesi bulunan)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Nüfus Müdürlüğünden İkametgah belgesi (Aslı)
TİCARİ ŞİRKET ÇALIŞANLARI İÇİN
- Pasaport ve/veya Eski pasaport (Pasaportun Bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay süreli olması gerekmektedir)
- Fotoğraf (2 adet yeni çekilmiş 5*5 resim)
- Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden konsolosluğa hitaben vize talep dilekçesi (İngilize olacak)
- Hindistan’dan gelen davetiye (Davetiyenin yanı sıra, Firmanın Incorporation certificate getirilmeli, Davetiye basılmış firmanın registration number “Sicil Kayıt no” olmalı yok ise davetiye altına “Bu firma Hindistanda kayıtllıdır kayıt sicil no:… “şekilde yazılı olması)
- Faaliyet belgesi (Orjinal yada E-imzalı olacak)
- Vergi levhası (Son dönem)
- İmza sirküleri (Güncel tarihli)
- Ticaret sicil gazetesi
- SSK İşe giriş bildirgesi
- SGK Tescil Hizmet dökümü barkodlu (E-Devlet üzerinden alınıp barkodlu olacak)
- Maaş Bordrosu (Son 3 ay, imza ve kaşelenmiş olacak)
- Şirketin Banka hesap hareketleri dökümü (3 aylık, Güncel tarihli ve bakiyesi bulunan)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Nüfus Müdürlüğünden İkametgah belgesi (Aslı)