Schengen Vizesi; Avrupa Birliğinde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki (“iç sınır’” denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Schengen’e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya’ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya’ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.
DETAYLAR:
TEK TİP SCHENGEN VİZESİ NEDİR?
Asağıda örnek olarak verilmis sebeplerden dolayı Schengen bölgesine girmek ve burada kısa
süreliğine kalmak için gerekli bir izindir;
– Akraba veya arkadaş ziyareti
– Turist olarak
– İs için
– Bir konferansa katılmak üzere
– Veya sadece transit geçiş için
Vize sınırlı bir süre için ve altı aylık dönemde en fazla 90 gün için geçerlidir. Schengen ülkelerinin herhangi biri tarafından verilmiş olan vize diğerlerine seyahat için de geçerlidir. (İstisnai durumlarda vize yalnızca vizeyi veren ülke, ya da hamilinin pasaportu tüm Schengen ülkelerinde geçerli değilse sadece belirli ülkelere giriş için geçerli olabilir).
Tek Giriş: Tüm Schengen bölgesine sadece 1 kez giriş hakkı veren başvurudur. Yani Schengen bölgesine 1 kez girip çıkış yaptıktan sonra, bir daha girişinizin mümkün olmadığı ve yeni vize başvurusu yapmanızı gerektiren giriş şeklidir.
Çift Giriş: Tek girişin, çift hali. Yani diyelim bölgeden bir kez çıktınız, tekrar bir kez daha giriş yapabilirsiniz. Ama 3. kez giriş yapamazsınız. Tabi bu girişlerin toplamı, vizede yazan kalış gün sayısını aşmamalı.
Çoklu Giriş: Bölgede kalacağınız gün sayısının tanımlandığı ve vize süresinin biteceği tarihe kadar istediğiniz kadar giriş-çıkış yapabildiğiniz vizedir. Yani diyelim ki, Almanya vizesi aldınız. 1 Ocak 2017 ile 30 Haziran 2017 dönemi yani 6 aylık vize verdiler. Vizede de kalış süresi 60 gün ve çoklu giriş yazsın. O halde haziran 2017 yılına kadar giriş-çıkış yapabilir ancak içeride toplamda 60 günden fazla kalamazsınız.
TEK TİP SCHENGEN VİZEM İLE HANGİ ÜLKELERE SEYAHAT EDEBİLİRİM?
Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre.
SCHENGEN VİZESİ İÇİN TÜRKİYE’DEN KİMLER BAŞVURABİLİR?
Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları. Başvuru sahibinin başvurusunu Türkiye’den yapmasıyla alakalı yeterli gerekçe sunması halinde yasal olarak Türkiye’de bulunan fakat Türkiye’de ikamet etmeyen üçüncü ülke vatandaşları.
VİZE BAŞVURUMU İNCELEYİP BAŞVURUMA İLİŞKİN KARAR VERMEYE HANGİ ÜYE
DEVLET YETKİLİDİR?
Tek tip bir vize başvurusunu inceleyerek başvuruya ilişkin karar vermeye aşağıdaki Üye Devletler yetkilidir;
(a) Seyahat/seyahatler sırasında ziyaret edilecek tek ülke kendi toprakları olan Üye Devlet,
(b) Ziyaret sırasında farklı ülkelere gidilecekse toprakları seyahat süresi veya kalış sebebi bakımından esas varış noktasını teşkil eden Üye Devlet,
(c) Seyahat süresi veya kalış sebebi bakımından esas varış noktasını teşkil eden birden fazla Üye Devlet olması halinde, bu Üye Devletlerden herhangi biri,
(d) Esas varış noktasının belirlenememesi halinde, başvuru sahibinin Üye Devletlerin topraklarına girmek için dış hudutlarından geçeceği Üye Devlet,
BAŞVURUMU NEREYE YAPABİLİRİM?
Başvurular, gidilecek ülkenin konsolosluğuna doğrudan veya bu amaçla belirlenmiş bir aracı kurum firmaya yapılabilir. Aracı kurumlara yetkili olup firmanız tarafından gerçekleştiril.
VİZE BAŞVURUMU İNCELEYEREK BAŞVURUM HAKKINDA KARAR VERME YETKİSİ
OLMAYAN BİR ÜLKEYE BAŞVURU YAPARSAM NE OLUR?
Bir başvuru yapıldığında Üye Devlet bunu inceleyerek karar verme yetkisi olup olmadığını değerlendirir. Üye Devlet bu konuda yetkili değilse derhal başvuru formunu ve başvuru sahibi tarafından ibraz edilen tüm belgeleri vize ücreti ile birlikte iade ederek hangi Üye Devletin yetkili
olduğunu belirtir.
BAŞVURU NE ZAMAN YAPILABİLİR?
– Vize başvurusu, ziyaretin planlandığı tarihten en az 15 ila 20 iş günü önce yapılmalıdır. Ziyaretin başlangıç tarihine üç aydan daha uzun bir süre varsa, başvuru yapılamaz.
– Ziyaretin planlandığı başlangıç tarihine 15 ila 20 iş gününden daha az bir süre kalmasına rağmen yapılan başvurular kabul edilebilir; ancak, başvurunun değerlendirilmesi 15 günü bulabildiği için
vize kararı, başvuru sahibinin seyahatine başlamayı planladığı tarihten SONRAYA kalabilir.
– Randevu sisteminin uygulandığı yerlerde tespit edilmiş olan zaman sınırlamalarına uymak ve gereken tedbirleri almak, başvuru sahibinin kendi sorumluluğudur.
– En az altı ay geçerliliği olan çoklu giriş vizesi bulunan bir kisi, elindeki vize geçerliliğini yitirmeden yeni bir vize için başvuru yapabilir. Ancak verilecek yeni vizenin geçerlilik süresi, mevcut vizenin geçerlilik süresinin dolmasını müteakip başlatılır: bir bireye, geçerlilik tarihleri çakışan iki ayrı vize verilemez.
– Bununla birlikte vize başvurunuzu yaparken, gitmek istediğiniz ülke ve Türkiye’de milli bayramlar dolayısıyla uygulanan tatil günlerini de göz önünde bulundurmanız tavsiye olunur. Tatil dönemlerinde, bazı konsolosluk hizmetlerinde yavaşlamaların olabileceğini lütfen unutmayınız.