Vize Nedir

Vize Nedir ; Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.

Vize, aralarındaki politik anlaşmalara göre, bir ülkeden diğerine geçişte gösterilmesi gereken, ilgili ülkelerin Konsolosluklarınca kişinin pasaportuna ya da ona benzer bir başka belgeye yapıştırılan bir izin belgesidir. Bazı ülkeler, karşılıklı anlaşmalara göre, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına vize uygulamasında bulunmazken, bazı ülkeler de Umumi (lacivert), Hizmet (gri), Hususi (yeşil) ve Diplomatik (kırmızı) pasaport sahiplerine farklı vize uygulamalarında bulunabilir. Seyahatinizden önce, gitmek istediğiniz ülkenin vize uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak için, sayfamızdan ilgili ülkenin linkine tıklayarak veya Vize nasıl alınır kısımda gerekli detayları öğrenebilir, hatta Konsolosluk irtibat bilgilerini alarak ilgili Konsoloslukla görüşebilirsiniz.

VİZE KİMLERE DAHA KOLAY VERİLİR?

Vize almak istediği ülkenin kara listesinde bulunmayan, hiçbir yasa dışı eylemde bulunmamış, Türkiye ye geri döneceğini çeşitli belgelerle kanıtlayabilen, başvurularda istenen belgeleri tam olarak ibraz edebilen kişiler kolaylıkla vize alabilirler. Vize başvurularında ibraz ettiği belgelerin doğruyu yansıtmaması halinde vize başvurusu ve verilmişse aldığı vizesi iptal olur. Gitmiş olduğu ülkede yasadışı işlere karışanlar, o ülkenin kanunlarına aykırı hareket edenlerin vizesi iptal olur ve sınır dışı edilme işlemi yapılır. Almış olduğu vizenin amacı dışında ülkede faaliyetlerde bulunanların (Ör: Öğrenim amaçlı vize alanların çalışması mümkün olmayabilir) vizeleri iptal edilir. Türkiye ye dönüşünüzü belgelemenin yolları, Türkiye deki bağlarınızı göstermek şeklinde olabilir. Evli olanlar, eşleri hakkındaki belgeleri, çalışanlar iş yerinden alacakları izin ve dönüşte işe başlama belgelerini, öğrenciler öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci belgelerini başvurularda ibraz etmelidirler. Bir kişiye vize verip vermemek, uluslararası hukuka göre, tamamen ilgili devletin yetkisi dahilindedir. Bir kişinin yaptığı vize başvurusunu hiçbir gerekçe göstermeden reddetme yetkisi bile bulunmaktadır.

TRANSİT VİZE NEDİR?

Bir ülkeye seyahatiniz öncesinde başka bir ülkede duraklama yapmanız gerekiyorsa, duraklama yapacağınız ülke için almanız gerekli olan vizeye Transit Vize denir. Bazı ülkeler, havaalanından çıkmadığınız sürece transit vize zorunluluğu getirmezken, bazı ülkeler de birkaç güne kadar olan duraklamalarınızda vize uygulamasında bulunmaz. Seyahatlerinizden önce, duraklama yapacağınız ülkelerin Transit Vize koşullarını öğrenmeniz gerekmektedir.

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Schengen Vizesi, yaklaşık olarak tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında uygulanan, ülkeler arası seyahati kolaylaştıran bir vize sistemidir. 1985 yılında sadece 7 Avrupa Birliği üye ülkesi arasında imzalanmış ancak 1995 yılında uygulamaya geçilmiş olan Schengen anlaşması, günümüzde Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Lüksemburg, Norveç, Portekiz Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan’ı kapsamaktadır.